HENRY EYRING

Eyringin muotokuva Utahin yliopiston kemian osaston päärakennuksessa.

"Olen ilmoittanut olevani tieteen oppilas. Kuitenkin haluan myös ajatella itseäni ihmisenä, joka rakastaa Jeesuksen Kristuksen evankeliumia. Minulla ei ole ollut mitään vakavia vaikeuksia sovittaa yhteen todellisen tieteen periaatteita ja todellisen uskonnon periaatteita, sillä molempia liikuttavat maailmankaikkeuden ikuiset totuudet. . . ."

Eyringin perhe Princetonissa

"Niinpä haluan osoittaa sanani niille, jotka toisaalta perinteisen kristinuskon opetusten kohteena ja toisaalta nykyaikaisen koulutuksen haastamina tutkimaan, analysoimaan ja testaamaan tosiasioiden ja toteennäytettyjen todisteiden kylmässä valossa, huomaavat olevansa niiden välisen sisäisen ristiriidan vaivaamia. Uskon, että monet nuoremme ovat köyhdyttäneet elämäänsä harkitsemattomasti kieltämällä isiensä uskon kaikki näkökulmat kaipauksessaan olla, kuten he ilmaisevat, tieteellisiä ja objektiivisia.

Kuitenkin olen myös sitä mieltä, että jotkut teologit ovat tietämättään avustaneet tässä kapinassa, ottamalla niin joustamattoimia kantoja, että ne tukahduttavat nuorten rehelliset ja harkitsevat kysymykset, kun he ovat tarvinneet apua ja etsineet sitä. . . ." (1)

Mukaansatempaava luennoitsija. Eyringin läheiset työtoverit tunsivat hyvin hänen tapansa hyppiä paikaltaan pöytien yli. Tätä temppua hän esitteli heille aina yli kuusikymppiseksi saakka, kunnes huteja tuli niin paljon, että säärien kolhiintumisten takia oli lopetettava. 

"Eräs nuori mies sanoi: 'Lukiossa meitä opetetaan sellaisista asioista kuin ihmisistä ennen Aadamia ja muuta sellaista, mutta kirkossa kuulemme toisenlaista. Mitä minun pitäisi tehdä asialle?' Luulenpa että annoin oikean vastauksen: 'Tässä kirkossa sinun on vain uskottava totuus. Ota selvää, mikä se totuus on !'” (2)

"Jotkut ovat kysyneet minulta: 'Onko olemassa ristiriita tieteen ja uskonnon välillä?' Ei ole mitään ristiriitaa Jumalan mielessä, mutta usein siinä on ristiriita ihmisten mielissä." (3)

Henry Eyring

Viisivuotias meksikolainen ranchero

Henry Eyring (20.2.1901 Colonia Juárez, Meksiko – 26.12.1981 Salt Lake City, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen teoreettinen kemisti, joka tunnetaan parhaiten reaktiokinetiikkaan keskeisesti kuuluvan siirtymätilateorian keksijänä ja kehittäjänä." (4)
Tuotteliaaana kirjoittajana hän kirjoitti yli 600 tieteellistä artikkelia, kymmenen tieteellistä kirjaa ja muutamia kirjoja aiheesta tiede ja uskonto. Hän sai kemian alan Wolf-palkinnon vuonna 1980 ja Kansallisen tiedemitalin (National Medal of Science) vuonna 1966, kehitettyään siirtymätilateorian, joka oli yksi tärkeimmistä 1900-luvun kehitystuloksista. Useat muut kemiantutkijat myöhemmin saivat Nobel-palkinnon hänen työhönsä perustuvista tutkimuksista ja hänen jäämisensä ilman Nobel-palkintoa oli yllätys monille. ... Eyring valittiin Amerikan kemiallisen seuran (American Chemical Society) puheenjohtajaksi vuonna 1963 ja samaan tehtävään Tieteen edistämisen yhdistyksen (Association for the Advancement of Science) johdossa 1965. (5)

Presidentti Lyndon Johnson luvuttaa Eyringille kansallisen tiedepalkinnon.

Nobelin testamentti määräsi, että palkinto pitäisi myöntää edellisen vuoden aikana tehdystä työstä, mutta komitean työtä hallinnoivissa säädöksissä tämän on tulkittu tarkoittavan viimeaikaisimpia tuloksia, tai vanhempaa työtä, edellyttäen että sen merkitys on vasta äskettäin osoitettu. Epäilemättä tämä sääntö esti Stanislao Cannizzaroa saamasta yhtä ensimmäisistä Nobel-palkinnoista ... Tuoreempi esimerkki on Henry Eyring, jonka nerokasta 1935 julkaistua teoriaa kemiallisista reaktionopeuksista Nobel-komitean jäsenet eivät ymmärtäneet ennenkuin vasta paljon myöhemmin. Korvauksena Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia luovutti hänelle vuonna 1977 Nobel-palkinnon jälkeen korkeimman kunnianosoituksensa, Berzelius-mitalin kultaisena. (6)
Eyring kehitti ... teoriansa vuonna 1935 ... On kummallista, että Eyring ei koskaan saanut Nobel-palkintoa. (7)
[On esitetty näkemys], että Eyringin olisi pitänyt saada Nobel-palkinto, mutta häntä ei palkittu uskontonsa vuoksi. (8)

Henry Eyring sisarensa Camillan kanssa oikealla, hänen vaimonsa keskellä ja hänen lankonsa presidentti Spencer Kimball vasemmalla.

Henry Eyring toimi kirkon pyhäkoulun pääneuvottelukunnan jäsenenä ja johtavien auktoriteettien epävirallisena tieteellisenä neuvonantajana. Sen lisäksi, että ensimmäinen presidenttikunta lähetti hänet seminaareihin, he pyysivät hänen mielipidettään tieteellisistä asioista. (9)

Lähteet:
(1) Eyring, Henry: Verkkojulkaisussa Mormon Scholars Testify.
http://mormonscholarstestify.org/2351/henry-eyring
(2) Eyring, Henry 1967: The Faith of a Scientist. Salt Lake City: Bookcraft, 105. Kirja on hankittavissa osoitteessa Deseret Book.
(3) Eyring, Harden Romney 1983: Henry Eyring: Reflections of a scientist. Salt Lake City: Deseret Book Co.
(4) Fi.Wikipedia.org: Henry Eyringhttps://fi.wikipedia.org/wiki/Henry_Eyring
(5) Wikipedia.org: Henry Eyring (chemist)
https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Eyring_%28chemist%29
(6) Malmström, Bo G. ja Andersson, Bertil: The Nobel Prize in Chemistry: The Development of Modern Chemistry / 1.1 Chemistry at the Borders to Physics and Biology. Nobel-palkinnon virallinen verkkosivusto, Nobelprize.org.
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/themes/chemistry/malmstrom/
(7) Malmström, Bo G. ja Andersson, Bertil: The Nobel Prize in Chemistry: The Development of Modern Chemistry / 3.3 Chemical Change. Nobel-palkinnon virallinen verkkosivusto, Nobelprize.org.
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/themes/chemistry/malmstrom/
(8) Wikipedia.org: Henry Eyring (chemist).
https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Eyring_%28chemist%29
(9) Eyring, Henry J. 2007: Mormon Scientist - The Life and Faith of Henry Eyring. Salt Lake City, Utah: Deseret Book Co. Pdf saatavissa osoitteessa https://www.mormonscientist.org/files/morm-sci-chap-2-faith.pdf

Kuvat: 
Eyring, Henry J. 2007: Mormon Scientist - The Life and Faith of Henry Eyring. Salt Lake City, Utah: Deseret Book Co. Kirja on hankittavissa osoitteessa Deseret Book.